PLEIN-AIR DEURNE 2019

OPROEP aan alle tekenaars, schilders en iedereen die graag buiten beeldend aan het werk is of dit wel eens wil proberen. Doe mee!

Het OAD organiseert voor zondag 22 september een kunstmiddag in de open lucht in Deurne!

“PLEIN-AIR DEURNE”

Hierbij nodigen we jou en jouw familie en/of vrienden uit, om in Deurne een middag te komen schilderen, tekenen, boetseren of een andere techniek waar je graag mee werkt.

Het thema is: Deurne!

Dat kan van alles zijn! Van het natekenen van een terras, het schetsen van een gebouw, schilderen of boetseren van een prominente persoon uit Deurne. Elk heel uur komt er een model, en wel een bekende Deurnenaar. Deze blijft een half uur poseren, waarvan de middelste 10 minuten gebruikt worden om wat meer te weten te komen over deze persoon. Een interviewer stelt de vragen terwijl jij lekker door kunt werken. Of je de houding aangeeft of juist een portret maakt dat is helemaal aan jou.

Ook is er natuurlijk de mogelijkheid om met behulp van foto’s te werken.

Het is de bedoeling, dat je eigen spullen, zoals (tafel-)ezels, schetsboek, schildersdoek(en), verf, krijt, potlood, boetseerklei, of ander materiaal waar je mee werkt, meeneemt.

Het gaat om een kunstzinnige, gezellige middag waarbij niet wordt be-/veroordeeld.

We verzamelen eerst in het gemeentehuis met broodjes en koffie/thee om 11.00 uur en gaan om 12.00 uur beginnen.

Rond 16.00 uur is het einde gepland.

Voor degene die nog nooit buiten aan het werk zijn geweest een paar tips en trics.

In vergelijking met werken vanaf een foto krijg je veel meer informatie over het licht, de perspectief, de details en de kleuren. Ook de sfeer proef je veel beter.

Omdat buiten alles iets ‘veranderlijker’ is moet je wat sneller werken. Het voordeel daarvan is dat je sneller en intuïtief keuzes maakt, waardoor er automatisch mooie verrassingen in je werk komen.

Niet dat alles meteen lukt hoor….daarom is het handig om wat meerdere doekjes vellen papier of hompjes klei mee te brengen. Niet te grote werken proberen te maken, maar juist klein werken. Het vullen van vlakken met verf kan dan achterwege blijven.

Denk je echt meer tijd nodig te hebben dan kun je vooraf ook al eens door Deurne wandelen en bekijken waar je gaat zitten. Van deze plek kan je ter voorbereiding ook een foto knippen en thuis alvast het grove voorwerk doen, zodat je plein-air aan details of kleuren kunt werken.

Natuurlijk komen er ook mensen over je schouder kijken. Op de markt misschien wat meer dan in het park. Leuk al die belangstelling. Misschien weet je nog wel andere mensen te inspireren. Dat is helemaal leuk.

Houd je ervan om gezellig wat te kletsen als je aan het werk bent, kom dan met een groepje gelijkgestemden. Het is hartstikke leuk om te zien hoe verschillend de werken zijn die gemaakt worden van dezelfde plek. Heel leerzaam ook!

Mocht het weer niet zo lekker zijn dan hebben we een aantal locaties waar we binnen aan de slag kunnen, maar er zijn ook genoeg afdakjes en luifels in het centrum.

Hopelijk zijn jullie overtuigd en zie we jullie zondag 22 september om 11.00 in het gemeentehuis.

Geef je op via onderstaand formulier.

Aanmeldformulier