Jan Althuizen

Discipline: Schilderkunst
-Geboren in Deurne 1948
-Opleiding: Academie voor Beeldende Vorming in Tilburg 1968 – 1973

Over zijn werk en thema’s:
Jan Althuizen woont en schildert in Griendtsveen, een pittoresk dorpje bij natuurgebied De Peel.
Daar ligt ook de belangrijkste inspiratiebron voor zijn werk, namelijk het steeds veranderende en contrastrijke Peellandschap ten gevolge van de vernatting in dit natuurgebied.
Zijn schilderijen tonen expressieve, vaak (half) abstracte voorstellingen. Met directe lijnen en verfstreken verbeeldt hij ruimte, water en moeras met daarin de grilligheid van bomen, spiegelingen, ritme van stervende stammen, knoesten en rare groeisels. Hij geeft de Peel weer in zijn wezen: een gebied dat enerzijds weerbarstig is, ruig, bedreigend en ontoegankelijk, anderzijds een open land, licht, ruim, wijds en verstild.
Deze landschappelijke thema’s zijn vaak verweven met mensfiguren, een tweede inspiratiebron.
De figuren zijn letterlijk verstrengeld met de natuur. Berken en mensen staan beiden symbool voor leven en dood. Mensen worden weergegeven als stammen, als menselijke natuurgroeisels of staan symbool voor ‘oermoeder Aarde’.
Over gemengde technieken:
Een tweetal technieken, waarin Jan Althuizen momenteel vooral werkt, zijn:
1)Aquarel met wit oliekrijt, gemengde eigen techniek vanaf 1988 ontwikkeld.
Deze gemengde techniek is een combinatie van tekenen met grafische witte oliekrijtlijnen en schilderen met transparante aquarelverf. Het is een directe werkwijze die Jan Althuizen bij voorkeur in zijn werk hanteert o.a. wanneer hij ter plekke in de Peel schildert. De structuurrijke oliekrijtlijnen versterk de expressiviteit in zijn werk.
2)Acryl met pasta, gemengde techniek op doek, vanaf 2016 ontwikkeld.
Bij deze techniek wordt het schilderij opgebouwd met vele lagen verf en pasta over elkaar. Er ontstaan zware structuren in reliëf, die karakteristiek zijn voor het weerbarstige ruige karakter van de natuur in de Peel. Soms worden landschappelijke details vergroot, waardoor een sterke abstracte compositie ontstaat.
Beide gemengde technieken laten een sfeer zien die typerend is voor het werk van Jan Althuizen.

 

Jan Althuizen
Deurneseweg 13
5766 PH Griendtsveen
0493529424

www.janalthuizen.nl
raedts.althuizen@kpnmail.nl